In English
Home
  
09.03.2015Nopeat vakioasetukset ja tuotevaihdot SMED - minimoi koneen seisokkiaika. Lue lisää...
 
SMED eli "Single-Minute Exchange of Die" on Suomessa ja maailmalla laajasti tunnettu ja käytetty Lean-työkalu. Suomeksi SMEDin voi kääntää vapaasti esimerkiksi "nopea vakioasetus" tai "nopea tuotevaihto".

Perinteinen SMED esimerkki on F1 formuloiden renkaanvaihto, joka kuvaa hyvin idean. Nopea varikkopysähdys "pit stop" on mahdollinen, kun koko ryhmän toiminta on harkittua, harjoiteltua, ennakoitua ja vakioitua.

SMED on käytössä monilla aloilla esimerkiksi prosessi-, elintarvike-, teknologia- ja elektroniikkateollisuudessa.

Erityishuomiota kiinnitetään koneen seisokkiaikaan, vakiomenetelmään ja hyvään ennakointiin.


TAVOITTEITA

- Lyhyt koneseisokki eli 9 minuuttia tai alle (Huom. "single-minute")
- Vakiomenetelmän kehitys, koska se on helpoin suorittaa, turvallinen ja nopea oppia. Samalla se vähentää kaikenlaista vaihtelua, esim. laadussa.


KENELLE SMED SOPII

- Kaikille, joille nopea ja joustava asiakaspalvelu on tärkeää
- Kalliiden koneiden käyttäjille (kallis konetuntihinta), saadaan lisäkapasiteettia ja huom. erityisesti pullonkaulakoneet
- Niille, jotka haluavat vapauttaa varastoihin ja keskeneräiseen tuotantoon sitoutunutta pääomaa
- Kaikille, joille vakiolaatu on tärkeää


TULOKSET

- Tyypillisesti saadaan vähintään puolet lyhyempi koneseisokki ja vakiomenettely


AviX SMED VIDEO-ANALYYSI

AviX SMED ohjelma tukee suoraan SMED-periaatteita. Filmien ja grafiikan avulla saadaan perusfaktat visuaalisesti esiin ja sen avulla voidaan suunnitella monia parannuksia. Siitä saadaan automaattisesti myös koulutusaineisto ja työohje-check-listan perustiedot koko työryhmälle.

Esi- ja jälkityöt eli "ulkoiset asetustyöt" kannattaa niputtaa alkuun ja loppuun, jolloin ne tehdään koneen käydessä. Tällä on hyvä lyhentävä vaikutus koneen seisokkiaikaan - eikä toteutus maksa paljoa.

Koneen seisoessa tehtävät "sisäiset asetustyöt" yritetään muuttaa ulkoisiksi töiksi hyvän ennakoinnin ja suunnittelun avulla. Esim. materiaalit ja työkalut kannattaa hakea ennakkoon valmiiksi.

AviX SMED toimii erittäin hyvin, kun parannuksia kehitetään yhteistyönä! Monenlaisia ideoita saadaan esiin ja niiden ymmärtäminen ja käsittely helpottuvat.


AviX SMED demo-filmi -> www.cimteam.fi sivun kohta AviX

Ja jos tulee kysymyksiä, niin autan mielelläni!

Ystävällisin terveisin
Samuli Vuorinen
P.0400 700263
samuli.vuorinen(at)cimteam.fi


 
   
Uutisarkisto