In English
Home
  
10.01.2014AviX koulutus ja ekskursiot 18-19.2.2014 Tukholma. Kokemuksia. Lue lisää...
 
26.2.2014 julkaistu:


AVIX KOULUTUS OLYMPIA-VIIKOLLA

Melkein 20 suomalaista tuotannon kehittäjää eri puolilta Suomea ja eri aloilta osallistui AviX seminaariin ja case-vierailuihin Tukholmassa 18-19.2.2014

Lisäksi oli ruotsalaisia, saksalaisia ja yksi turkkilainen. Osallistujat olivat sekä teollisuudesta että AviX partnerifirmoista. Isäntänä toimi AviX ohjelmien valmistaja Solme AB. AviX ohjelmia ja video-analyysiä käytetään globaalisti sekä lännessä että idässä. Kehittämis- ja oppimishalut ovat joka puolella kovat. Suomalaiset olivat kuitenkin suurimpana ryhmänä tällä matkalla mukana.

Seminaarin antia olivat mm. case-esitykset ja tutustumismahdollisuus uusiin kollegoihin ja AviX kontakteihin.


AVIX SEMINAARIN CASE-ESITYKSET

Cohlear - korvan kuulolaiteimplantin kokoonpanon ja työohjeiden kehittäminen (pk-firma, medical device, pieniä osia joita kootaan myös mikroskoopin alla.) Tässä nähtiin ja kuultiin miten toiminta on vuosi vuodelta kehittynyt, vakiomenetelmät, paikkakokoonpanon muuttaminen linjaksi, työohjeet, tuotteen kokoonpanoystävällisyys jne.

Euromaint - junahuollon "pit stop eli varikkokäynti", työmenetelmien vakiointi, läpimenon parantaminen ja työntekijöiden osallistuminen kehittämiseen. Juna on vähintään norsun kokoinen ja norsukin syödään paloina. Tämä kuvastaa kehittäjien työmäärää, mutta asia etenee systemaattisesti. Yhteistyökuviot ja alkutulokset kuulostivat tässäkin hyvältä. AviX visualisoinnilla työt ja tuotannon läpimeno saadaan havainnollisesti esiin. Videoiden ja läpimenon "balance grafiikalla" nähdään yhden henkilön tai ryhmän tekemän työn kulku vaihe vaiheelta.

Tomra - jätepuristimien kokoonpanolinjan layoutin, menetelmien, linjan tasapainotuksen ja tuotteen kokoonpantavuuden parantaminen. Paljon hukkaa poistettiin ja tuloksena saatiin melkein 100% kapasiteettiparannus samoilla resursseilla. "Work smarter, not harder"! Ei ihme että asiakkaan palaute on ollut positiivinen.

IKEA-Swedwood - kirjahyllylinjan tuotevaihtojen vakiointi SMED (Single-Minute Exchange of Die). Työryhmän tekemä tuotevaihto videoitiin ja analysoitiin AviXilla. Linjan yli 10 laitteeseen tehtiin vaihtotyötä. Kaikki tekijät osallistuivat kommentointiin. Tuloksena löydettiin vakiomenettely, jossa osa työtä on järjestetty uudella tavalla. Lisäksi uusi menettely on puolet aiempaa nopeampi, mistä nopealla kertolaskulla nähtiin todella isot vuosisäästöt (konetunnit ja varastoista vapautunut pääoma). Lisäksi kapasiteetti kasvoi merkittävästi, mikä mahdollistaa lisämyynnin.

IAC - auton kojelautojen kokoonpanolinjan tasapainotus (linjalla tehdään yksilöllisiä variantteja yhden kappaleen sarjoina). Tasapainotusanalyysi tehdään AviXilla nykyään kuukausittain. Toimitusvarmuuden pitää olla todellista huipputasoa, koska tuotteita eri varastoida, vaan ne menevät oikeassa järjestyksessä suoraan asiakkaan linjalle. Aikatauluhallinnan lisäksi vakiomenetelmät ja tasapainotus ovat tehostaneet resurssien käyttöä, kun odotuksia, ruuhkia ja virheitä tulee selvästi aiempaa vähemmän. AviXin samoilla videoilla ja perustiedoilla saadaan myös FMEA riskianalyysi ja päivitetyt visuaaliset työohjeet. Kaikki dokumentit ovat ajantasalla, kun tiedot tulevat samoista perustiedoista. Aiemmin näiden analyysien ja dokumenttien tekoon tarvittiin moninkertainen määrä resursseja.

Iltaohjelmaa...

Seminaari-iltapäivä meni nopeasti ja sen jälkeen ohjelma jatkui kollega-illallisen ja vilkkaan keskustelun merkeissä. Ruotsalainen kala maistui ja kala kasvattaa järkeä, vai miten se vanha terveysloru menee...


AVIX-EKSKURSIOT SCANIA KUORMA-AUTOJEN FINAL ASSEMBLY JA VOLVO POWERTRAIN VAIHTEISTOVALMISTUS

LEAN ja AviX käytännössä...

Ekskursio-päivä alkoi pikataipaleella ensimmäiseen vierailukohteeseen eli Scania Chassis Södertäljeen. Kuorma-autojen loppukokoonpanolinjalla nähtiin LEAN-periaatteet käytännössä, harkittua toimintaa ja huippujärjestys. Materiaalit, hyllyt, laatikot ja työkalut olivat tip-top järjestyksessä. Tekevälle sattuu ja linjalla nähty yksi andon-tilanne ei pysäyttänyt koko linjaa. Varasuunnitelma toimi.

Scania on ollut AviX ohjelman kehityskumppani alusta alkaen eli jo noin 15 vuoden ajan. Työt videoidaan ja vakioidaan (standard work), hukat poistetaan, linjan läpimeno tasapainotetaan, riskit analysoidaan FMEA:lla, ja monenlaisia työohjeita ja dokumentteja tehdään. (Allekirjoittanut täydensi nähtyä/kuultua)

Scanialta matka jatkui Volvo Powertrainille Linköpingiin, jossa ohjelma alkoi lounaan merkeissä Fazerin hoitamassa ruokalassa.

Sitten päästiin tehtaalle...

Volvolla nähtiin ihmiset ja robotit samalla kokoonpanolinjalla. Vihivaunut ja supermarketin junat hoitivat osat ja setit oikeaan aikaan oikeaan paikkaan.

Kaikki manuaali ja robottityöt on videoitu. AviX käyttö on hyvin suunniteltua ja vakiotyökirjastot on rakennettu selkeällä periaatteella. Töiden vakiointi, hukkien poisto, quick kaizen, linjabalansoinnit, FMEA, työohjeet ja muut dokumentit tehdään AviXin avulla.

AviX nähdään luonnollisena työkaluna jokaiselle tuotannon kehittäjälle ja kokoonpanokehityksen vetäjä Fredrik käytti termiä "Industrial Office". Kokoonpanopuolella oli 4-5 AviX käyttäjää ja he kaikki käyttävät sitä ajoittain ja joustavasti monen muun työn ohessa.

Volvolla kuultiin myös, että AviX DFX (design for assembly -analyysi) käyttö on lisääntynyt. Pika-analyysi pitää tehdä kaikille uusille osille ja siitä saadaan raportti.

Tehtaalla on paljon koneita ja osavalmistusta, esim. akseli- ja hammaspyöräkoneita. Koneasetuksia ja tuotevaihtoja analysoidaan suunnitelmien mukaan jatkossa AviX SMED ohjelmalla vielä nykyistä enemmän. Tässä nähtiin paljon potentiaalia.

Tehtaalla oli myös mukava nähdä, että turvakengät ovat Suomesta ja että suomalaisia robottiasentajia oli työkäynnillä.

Volvolta bussimme suuntasi Arlandaan ja paluumatka kohti Suomea alkoi.
Tunnelmaa paransi edelleen Suomen jääkiekkojoukkueen voitto Venäjästä. Hyvä Suomi!

Parhaat kiitokset ja terveiset kaikille osallistujille!
Thank You and Best Greetings to all our hosts!


Samuli Vuorinen
Cimteam Oy - AviX partneri


---------------------------------


10.1.2014 julkaistu alkuinfo (lyhennetty)

AviX ohjelma helpottaa työmenetelmien ja tuotteiden analysointia, kehittämistä ja oppimista video-analyysin ja visualisoinnin avulla.

Visualisointi helpottaa asioiden ymmärtämistä. Perusfaktat nähdään AviX ohjelman avulla selvästi, esim. mitkä työt jalostavat tuotetta tai missä on ongelmia. Oppiminen ja parannusten käytäntöön vienti nopeutuvat.Lisätiedot:
samuli.vuorinen(at)cimteam.fi
P.0400 700263


 
   
Uutisarkisto